Naturalny syrop na przeziębienie z miodu, imbiru, cytryny i czosnku

 

 syrop naturalny

    

Po naprawdę, ale to naprawdę długim lecie, które w tym roku było dla nas niezwykle łaskawe i obfite w upalne dni, nadchodzi jesień. Dla wielu znienawidzona, a dla mnie ukochana! Uwielbiam naszą strefę klimatyczną oraz to, co nam daje – czyli różnorodność i możliwość docenienia każdej pogody. Ale dziś nie o tym … Dziś o moim sposobie na odporność organizmu w tym trudnym czasie – naturalny syrop na przeziębienie.

 

Przepis na syrop nie jest moim autorskim wynalazkiem. W Internecie znajdziecie sporo informacji o tego typu miksturach. Więc czemu zamieszczam na moim blogu ten przepis ? Ano dlatego, że staram się z Wami dzielić tym, co naprawdę sprawdziłam i przetestowałam, tym co zadziałało w moim przypadku.

 

Zanim przeczytacie przepis, który jest nie tylko banalnie prosty, ale i szybki do wykonania, polecam zapoznać się z naszymi głównymi bohaterami. Imbir, czosnek, miód i cytryna, bo o nich mowa, to prawdziwa skarbnica i bogactwo witamin!

 

Kilka słów o drogocennych właściwościach składników syropu

 

Imbir – posiada w sobie mnóstwo witamin m.in. C, B6, E, K z także kwas foliowy czy niacynę. Pomoże Ci w zaburzeniach trawienia czy mdłościach. Zapobiega zakrzepicy. Zwiększa koncentrację oraz może leczyć przeziębienia. Zawiera szereg minerałów takich jak: wapń, magnez, żelazo, potas sód i cynk.

 

Czosnek – znany chyba wszystkim jako naturalny antybiotyk, gdyż pomaga w leczeniu infekcji. Tak jak i imbir, może pomóc w dolegliwościach trawiennych oraz ma działania przeciwzakrzepowe. Obniża ciśnienie krwi oraz ma silne działania bakteriobójcze, dzięki któremu może niszczyć pasożyty jelit (o których ostatnio tak wiele się mówi).

 

Miód – tutaj chciałabym się skupić na dwóch kwestiach: rodzaj miodu oraz certyfikacja. Postarajcie się o zakup miodu od niszowych dostawców, a każdy szanujący się dostawca miodu posiada swoją certyfikację, która musi być widoczna na opakowaniu. Jeśli chodzi o rodzaj miodu tu polecam miód lipowy czy spadziowy, które mają działanie antybakteryjne.

 

Cytryna – poza oczywistą witaminą C, jest źródłem beta karotenu oraz witamin z grupy B i E a także potasu, magnezu, sody i żelaza. Pomaga w problemach z trawieniem oraz walką z pasożytami, wspomaga funkcjonowanie wątroby oraz ma działanie bakteriobójcze.

 

syrop z miodu, czosnku, imbiru i cytryny

 

Składniki syropu:

 

W zależności od tego, ile chcemy go zrobić, tyle składników będziemy potrzebować. Ja podaję listę na dwie osoby.

Uwaga! Pamiętaj, że syrop przechowujemy w lodówce nie dłużej niż tydzień, więc nie warto robić „za zapas”.

 

1 cytryna

1/3 średniej wielkości imbiru

2 ząbki czosnku

3 łyżki miodu

 

syrop z miodu, czosnku, imbiru i cytryny

 

 

Jak go zrobić ?

 

To banalnie proste. Opłucz cytrynę. Pokrój wszystkie składniki w plasterki i ułóż w naczyniu (ja używam słoika) w kolejności: cytryna, imbir, czosnek i łyżka miodu. Ja robię 2-3 przełożenia, używając wszystkich składników po kolei.

 

 

naturalny syrop

 

Jak stosujemy ? Czy dzieci również mogą go pić?

 

Syrop pijemy zapobiegawczo 1-2 łyżeczki dziennie, dzieci – 1 łyżka. W stanach przeziębienia podwajamy ilość.

 

Uwaga! Jeśli Ty bądź Twoje dziecko jesteście uczuleni na któryś ze składników, omiń go w przepisie!

 

 

syrop z miodu, czosnku, imbiru i cytryny

 

 

 

♥♥♥

 

Kochane, jeśli ten syrop na Was nie działa, nie smakuje Wam bądź z innych przyczyn nie chcecie go stosować, zerknijcie do Internetu bądź książek dotyczących naturalnych antybiotyków. Tego typu naturalnych syropów jest mnóstwo a myślę, że naprawdę warto je stosować. Są proste do zrobienia i co najważniejsze – naturalne. Dbajmy o to, by zarówno nasze dzieci jak i my sami stosowaliśmy te składniki, jakie Matka Ziemia daje nam od tysiąca lat. W naturze siła!

 

Jeśli natomiast stosujesz inny przepis, podziel się w komentarzu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *