Domowe frytki z piekarnika

frytki z pierkarnika

Fast food czyli hamburgery, pizza czy hot-dogi. Wiele z nas ma do nich słabość, a chyba nie muszę wspominać, że zdrowe nie są. W mojej kuchni bardzo często stosuję zamienniki niezdrowych potraw, modyfikując ich pierwotne przepisy. I tak też właśnie zrobiłam z frytkami. Przepis na moje domowe frytki z piekarnika jest banalnie prosty, a ich smak nawet lepszy od tych smażonych!

 

 

Składniki:

 

ziemniaki

sól

pieprz

oliwa bądź olej

przyprawy

 

Ilość ziemniaków zależy oczywiście od tego, ile  frytek chcemy zjeść.

 

frytki z pierkarnika

 

 

Wykonanie:

 

1.Pokrój ziemniaki w podłużny kształt, taki, jakie mają tradycyjne frytki.

 

frytki z pierkarnika

 

2.Opłucz frytki ze skrobi i umieść w naczyniu żaroodpornym bądź na blasze z piekarnika.

3.Nasze jeszcze surowe frytki posyp delikatnie solą, pieprzem oraz przyprawami. Jakimi? Wedle uznania. Ja dodałam bazylię oraz zioła prowansalskie.

 

frytki bez smażenia

 

4.Na koniec polej wszystko oliwą oraz wymieszaj.

 

frytki bez smażenia

 

5.Włóż naczynie żaroodporne bądź blachę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

 

frytki bez smażenia

Frytki piekę około 30 minut.

Po ok 15 minutach pieczenia wymieszaj frytki. Nie rób tego wcześniej, bo mogą się rozwalić.

Aby frytki nie przywarły do blachy możesz zastosować papier do pieczenia bądź wysmarować blachę oliwą.

 

Smacznego!

 

frytki bez smażenia

 

domowe frytki

 

domowe frytki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *