Babka marmurkowa z polewą czekoladową

 babka marmurkowa

Święta Wielkanocna to dla wielu mam moment, w którym większość czasu spędza się w kuchni. Prym wiodą oczywiście ciasta. Ja tradycyjnie stawiam na prostotę i dziś przedstawię Wam mój przepis na tradycyjną babkę marmurkową. Obowiązkowo w dwóch smakach i kolorach: jasny i ciemny czyli wanilia i kakao.
No i oczywiście polewa czekoladowa na samej górze
?

 

Czy Wasza mama bądź babcia piekły dla Was babkę marmurkową, gdy byłyście małe ? Jakie macie związane z tym wspomnienia? Bo ja mam jedno główne – oblizywanie miski z surowym ciastem 😛 Pamiętam, była bitwa pomiędzy mną a siostrą, której dostanie się więcej tego smakołyku.

 

Dziś rolę się odwróciły i za kilka lat to ja będę dawać dzieciom taką michę „do wylizania”. A sama babka marmurkowa póki co jest jednym z moich ulubionych ciast, nie tylko na święta ale i na co dzień.

 

babka marmurkowa

 

Składniki na ciasto:

4 jaja

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka aromatu lub ekstraktu waniliowego

kostka masła (można zastąpić olejem ok. 150 ml)

2 łyżki kakao

 

Składniki na polewę:

50 g masła

3 łyżki cukru pudru

3 łyżki kakao

3 łyżki mleka

 

babka marmurkowa

 

Wykonanie ciasta:
  1. Wyciągnij masło z lodówki. Do ciasta potrzebujesz jego temperaturę pokojową (ewentualnie możesz je rozpuścić). Nagrzej także piekarnik do 180 stopni.
  2. Jajka, cukier oraz cukier waniliowy ubij mikserem.
  3. Do masy dodawaj stopniowo mąkę, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia.
  4. Na koniec dodaj masło.
  5. Formę wysmaruj masłem oraz posyp bułką tartą. Połowę uzyskanej masy przelej do formy na babkę marmurkową.
  6. Do pozostałej w misce masy dodaj dwie łyżki kakao i ponownie zmiksuj. Dodaj uzyskaną kakaową masę do formy. Wszystko delikatnie wymieszaj.
  7. Ciasto piecz przez około 30-40 minut do „suchego patyczka”.
  8. Na sam koniec polej ciasto wystudzoną polewą czekoladową.

 

Wykonanie polewy:
  1. W garnuszku na małym ogniu rozpuść masło.
  2. Dodaj mleko a następnie kakao i cukier puder.
  3. Mieszaj wszystko energicznie aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Polewę odłóż do wystygnięcia.

 

Smacznego!

 

 

babka marmurkowa

 

babka marmurkowa

 

babka marmurkowa

 

babka marmurkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *