Pizza domowej roboty

pizza domowa

 

Każdy z nas miewa swoje grzeszki jedzeniowe. Osobiście nie przepadam za fast foodami. Hamburger czy hot dog nie robią na mnie wrażenia, co nie oznacza, że nie mam czasami smaczka na coś tłustego i niezdrowego. I tutaj wkracza moja ukochana pizza! Od jakiegoś czasu robimy ją sami w domu i nieskromnie muszę przyznać, że wychodzi całkiem smacznie.

 

Zanim przejdę do przepisu, chcę Wam napisać, jak to się stało, że w naszym domu zaczęliśmy pichcić własną pizzę. A powodów jest kilka.

 

Po pierwsze

Nie ufam komercyjnym pizzeriom. Mam wrażenie, że składniki są najgorszej jakości a jak sami wiecie, staram się nie kupować przetworzonej żywności.

 

Po drugie

Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, ale w Polsce każdego roku marnuje się około 9 milinów ton żywności! Aż 34% Polaków przyznaje się do regularnego wyrzucania jedzenia. Aby uniknąć w swoim domu takiego marnotrawstwa, regularnie robimy sobie dzień, w którym obiad jest przygotowywany
z resztek. A właśnie resztki takie jak: ostatni pomidor czy papryka idealnie nadają się na pizzę.

 

Po trzecie

Uwielbiam wspólne gotowanie z moim Narzeczonym. Możemy porozmawiać, pośmiać się a potem wspólnie skonsumować nasz posiłek np. przy dobrej komedii ?

 

 

pizza domowej roboty

 

 

A więc przechodzimy do przepisu!

 

 

Składniki na ciasto

 

2 szklanki mąki  – pszennej, żytniej jaką lubicie; ja często mieszkam jedną z drugą

10 g drożdży

3/4 szklanki wody gazowanej

łyżka oliwy

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki soli

 

Składniki na pizzę

 

Od wyboru do koloru! Ja daję to, co mam w danej chwili w lodówce. Bo przecież chodzi o to, aby użyć resztek, by się nie zmarnowały. Tym razem padło na ogórki kiszone, pomidor, cebulę, paprykę czerwoną
i szynkę. Zamiast sosu na ciasto użyłam ketchupu. No i oczywiście ser na górę!

 

Wykonanie

 

1. Do miski przesyp mękę, dodaj drożdże oraz cukier oraz sól. Powoli dolewaj wodę.

2. Na sam koniec dodaj łyżkę oliwy i wszystko wymieszaj.

3. Ciasto daj do wyrośnięcia na około godzinę. Najlepiej do ciepłego miejsca (u mnie jest to górna szafka kuchenna).

4. Gdy ciasto już wyrośnie, włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

5. Na dużej blasze (my używamy tą z piekarnika) ułóż papier do zapiekania (jeśli nie masz, posmaruj blachę oliwą).

6. Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj ciasto. Ułóż je na blasze.

7. Ciasto kolejno polej ketchupem a następnie dodaj wybrane składniki.

 

Sekretem chrupkiego ciastka jak z prawdziwej włoskiej pizzerii jest przypiekanie. Nie mam w domu termoobiegu, dlatego przez pierwsze 10 minut przypiekam pizzę z góry oraz z dołu, natomiast na ostatnie 5 minut włączam grill. Ciasto robi się wówczas mega chrupiące a pizza jest delikatnie zarumieniona na brzegach.

 

Podobno kamień do pizzy jest świetnym rozwiązaniem, gdyż nadaje pizzy tego specyficznego
i przepysznego smaku pizzy z restauracji.

 

Smacznego!

 

pizza domowej roboty

 

pizza w domu

9 thoughts on “Pizza domowej roboty