Kruche ciasto z mrożonymi jagodami

ciasto jagodowe

Przyznaję się bez bicia – kruche ciasta i ciastka to moja ogromna słabość! Mimo, że staram się jeść zdrowo to ta przyjemność należy do tych, którym ciężko jest mi nie ulec. Tak więc dziś przepis na jedno z moich ulubionych ciast – nie dość, że szybkie do zrobienia, to meeega smaczne!

Do ciasta potrzebujesz:
  • oczywiście mrożone jagody (ale równie dobrze możesz je zastąpić innymi owocami, niekoniecznie mrożonymi), ja dałam całe opakowanie czyli 300 g
  • 2,5 szklanki mąki pszennej/tortowej/pszennej pełnoziarnistej (ja użyłam tej ostatniej)
  • 4 jajka
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bądź śmietankowego
  • 2 łyżki oleju bądź oliwy
  • szczypta soli

ciasto jagodowe

Jak zrobić ciasto ?

Przed wykonaniem nastaw piekarnik na 180 stopni i przygotuj blachę (wyłóż papierem bądź wysmaruj masłem i posyp bułką tartą).

Mąkę i proszek do pieczenia wsyp do miski, dodaj masło pokrojone w małe kawałki, żółtka i cukier puder. Zagnieć ciasto w rękach bądź wyrób mikserem.

Z wyrobionego ciasta urwij mniejszą część, która posłuży Ci jako posypka. Pozostałą większą część ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 15 minut. Następnie wyciągnij i ostudź.

Teraz masa – ubij białka (możesz dodać szczyptę soli). Dodaj cukier i budyń oraz olej.

Masę wylej na schłodzone ciasto, posyp owocami i następnie połóż mniejszą część ciasta jako posypka.

Wstaw do piekarnika na około 30-40 minut.

Smacznego!

ciasto jagodowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *