
Przyznaję się bez bicia – kruche ciasta i ciastka to moja ogromna słabość! Mimo, że staram się jeść zdrowo to ta przyjemność należy do tych, którym ciężko jest mi nie ulec. Tak więc dziś przepis na jedno z moich ulubionych ciast – nie dość, że szybkie do zrobienia, to meeega smaczne!
Do ciasta potrzebujesz:
- oczywiście mrożone jagody (ale równie dobrze możesz je zastąpić innymi owocami, niekoniecznie mrożonymi), ja dałam całe opakowanie czyli 300 g
- 2,5 szklanki mąki pszennej/tortowej/pszennej pełnoziarnistej (ja użyłam tej ostatniej)
- 4 jajka
- 250 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyniu waniliowego bądź śmietankowego
- 2 łyżki oleju bądź oliwy
- szczypta soli

Jak zrobić ciasto ?
Przed wykonaniem nastaw piekarnik na 180 stopni i przygotuj blachę (wyłóż papierem bądź wysmaruj masłem i posyp bułką tartą).
Mąkę i proszek do pieczenia wsyp do miski, dodaj masło pokrojone w małe kawałki, żółtka i cukier puder. Zagnieć ciasto w rękach bądź wyrób mikserem.
Z wyrobionego ciasta urwij mniejszą część, która posłuży Ci jako posypka. Pozostałą większą część ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na 15 minut. Następnie wyciągnij i ostudź.
Teraz masa – ubij białka (możesz dodać szczyptę soli). Dodaj cukier i budyń oraz olej.
Masę wylej na schłodzone ciasto, posyp owocami i następnie połóż mniejszą część ciasta jako posypka.
Wstaw do piekarnika na około 30-40 minut.
Smacznego!
